top of page

2024 ÅRS STIPENDIATER

Image by David Jorre

2024 års ansökningsperiod resulterade i hela 23 mycket intressanta ansökningar. Efter genomgångar, dialoger kring ansökningarnas innehåll och gemensam slutlig bedömning enades styrelsen om att tilldela medel till följande två projekt:

Yteffektiva, tillgängliga och användbara hygienrum i praktiken, en utvärdering inom vårdbyggnadsprojekt.

  • Projektledare: Jenny Ålander, Carlstedt arkitekter samt Anders Eriksson, Överläkare i anestesi och intensivvård

  • Förväntat färdigställande: 2025

Forskningsprojekt som bygger vidare på Anders och Jennys förstudie ”Yteffektiva, tillgängliga och användbara hygienrumbadrum. Kan vi uppfylla behoven på 30% mindre yta genom att utmana var gränsen går för ett rum?”  Det projektet tog avstamp i det innovativa koncept för hygienrum de utvecklat i ett tidigare projekt. I den studien kartlades regelverken för hygienrum i vårdmiljö, vårdboende, offentlig miljö, hotell och bostäder. Koncepthygienrummet prövades sedan mot dessa regler.

Dessa badrum har nu varit i bruk en tid och den nu aktuella studien syftar till att undersöka hur dessa rum fungerar i praktiken. Enkät- och intervjusvar från olika intressenter, som personal och fastighetsförvaltare, kommer att samlas in och ligga till grund för analysen. Fokus ligger på att utvärdera rummens funktionalitet, arbetsmiljöaspekter och hållbarhet men även de ekonomiska aspekterna studeras.

 

Utvärdering Vegastaden

  • ​Projektledare: Klara Laufke och Raina Tilden, Liljewall

  • Förväntat färdigställande: sommaren 2025

 

Flertalet av dagens detaljplaner samt av dessa resulterande efterföljande byggprojekt, är omfattande, tar stora resurser i anspråk och påverkar människor en lång tid framöver. Men trots det utförs sällan någon formell utvärdering av detaljplanerna. I denna studie utvärderas en omfattande detaljplan i Vegastaden, ett område som inkluderar bostäder, skolor, butiker och parker i anslutning till en ny pendeltågsstation. Studien kommer att undersöka hur väl detaljplanen uppfyller de ursprungliga intentionerna, hållbarhetsmålen, lagkraven och förväntningarna från de som bor och arbetar där.

Utvärderingen genomförs ur fem olika perspektiv:

  • Planerarens och arkitektens

  • Boendes och näringsidkarnas

  • Drift och underhåll

  • Teknisk kravuppfyllelse

  • Den fysiska miljös möjlighet för liv och aktiviteter

Teamet kommer att använda både intervjuer, platsbesök och workshops för att samla in data. Studiens mål är att utveckla en utvärderingsmetod som kan bli ett verktyg för kommuner och stadsplanerare.

Projektet genomförs i samarbete med Gehl People, Ramböll och Haninge kommun.

bottom of page